Goed dat we je spreken, want als je rondloopt met deze vraag kunnen we je helpen. Shockfreeze of Shock Frozen is een razend revolutionaire innovatie om het leven lekkerder, knapperiger en dus eigenlijk beter te maken. Diepvries 2.0, want anno 2022 zijn we daar echt wel aan toe, zouden we het kunnen noemen. Futuristisch? Maybe. Maar alles wat je bedenkt bij ‘future’ blijkt juist je eten ouderwets knapperig te houden. Geen additieven, geen e-nummers, niks geen conserveringsmiddelen. Dat is het voordeel. Je zou het magic kunnen noemen, wij noemen het technologie. Wij leggen je uit wat shockfreeze is, hoe het werkt, wat het verschil is en nog wat info wat je wellicht nog niet eerder heb gehoord. Dan snap je meteen waarom Good Chef meals door de Shockfreezer gaan. Check it out!
Shock freeze bestaat nu een aantal jaar en is een manier van eten bevriezen. Dit doe je omdat je eigenlijk de tijd bevriest. De kwaliteit van voeding loopt niet terug, maar zet je op pauze. Bij ontdooien doe je eigenlijk press play. Dan komt je meal weer terug op het punt dat het is ingevroren. Tot zover het stuk over bevriezen of invriezen. Maar wat is dan shock freeze? Bij shock freezing wordt de temperatuur van een maaltijd super snel teruggebracht naar -18°C. Dit is de temperatuur van een gemiddelde huis-tuin- en keuken vriezer. Een shockfreezer ziet eruit als een soort kruising tussen een oven en een Amerikaanse ijskast. Als de chef klaar is met het bereiden en de maaltijd is afgekoeld, kan die in Good Chef bakjes. Het is belangrijk dat de maaltijden namelijk meteen na het bereiden worden afgekoeld om de kwaliteit perfect te houden. De afgekoelde maaltijden worden in bakjes op een plaat gezet en in de shockfreezer geschoven. De shockfreezer heeft een temperatuur van -40 graden°C. De meals gaan voor ongeveer een uur in de shockfreezer en zijn dan klaar om geseald te worden. Hierna kun je ze in elke vriezer doen die op -18 graden°C. Wij doen dat bij Good Chef in onze keuken en brengen ze vervolgens naar jou.
Dit wil je gewoon
Verser dan vers. Zero waste. En shock freeze. Zo gaan je vitamines nergens naartoe. Lekker voor je.Hoe werkt ShockFreeze precies?
Diepvries, vriesvers, flash-freeze en shockfreeze. Het zijn allemaal termen voor het koelen van food. Het verschil met ‘gewoon’ invriezen is een beetje een scheikundig verhaal wat wij je picobello kunnen uitleggen. Stel: je hebt een overheerlijke pastasaus gekookt en had verwacht dat de halve buurt mee zou eten. Dus je had een flinke lading gemaakt. Vervolgens blijkt dat de halve buurt toch niet aanwaait voor diner en je wilt geen voedsel verspillen. (Bonuspunten voor jou!). Dan doe je het in vershoudbakjes of zakjes voor in de vriezer. De vriezer is, zoals gezegd, -18 graden°C. De maaltijd moet dus van kamertemperatuur, wat gelijk staat aan een graadje of pak ‘m beet 20 graden°C naar die -18 graden°C. Dit duurt zomaar 24 uur. Wat er dan gebeurt met je pastasaus is dat er (macro)waterkristallen zich gaan vormen in het eten. Niks ergs aan hoor. Maar zodra je gaat ontdooien en opwarmen, zetten deze bevroren waterkristallen zich uit en dan loopt er water uit deze kristallen. Zo verwatert je eten. Je ziet dat de groente wat slapper is, de saus dunner en de smaak is afgezwakt. Dat komt dat er eigenlijk meer water door de hele pastasaus zit. In dit voorbeeld is het pastasaus, maar dit gebeurd vrijwel altijd als je langzaam invriest. Omdat shockfreezen zo snel gaat, het heet niet voor niets shock, heb je niet die macro kristalvorming. Maar juist micro kristalvorming. Deze vorm van kristallen kunnen geen vocht opbouwen want ze zitten als het ware gevangen in de kou. Als je dus gaat ontdooien heb je geen extra water of vochtvorming. Hierdoor bewaar je smaak, textuur en voedingsstoffen. Gotta love technology!
Verschil tussen Blast Chilling en Shock Freezing?
Je hebt nog antwoorden van ons tegoed op de verschillende termen diepvries, vriesvers, blast-chilling en shockfreeze. Shockfreeze heb je nu gemasterd. Diepvries snap je vast ook al. Maar vriesvers en blast chilling gaan we je nog uitleggen. We beginnen met vriesvers. Dit betekent niks meer of minder dan direct na het oogsten of maken invriezen. Niet zo spannend of high-tech dus. Dan blast-chilling. Dat is wel wat meer high-tech. Blast chilling zorgt ervoor dat de warme stoom die in bereid eten zit uit de kern wordt gehaald. Again: nerd the day away. Maar dit gebeurd met een koude stroom die als het ware de warme stoom eruit slurpt. Dit is nodig om bacteriën geen kans te geven. Als je langzaam eten laat afkoelen, vormen bacteriën zich bij zodra de temperatuur in de kern onder de 65 graden °C duikt. Maar het lekkerst gaan bacteriën op eten wat een temperatuur heeft tussen de 40 graden °C en 10 graden °C. Een blastchiller voorkomt deze fase, zodat je erna kunt shockfreezen. Net als bij het gebruiken van een shockfreezer, behoudt het eten zijn smaak, textuur en voedingswaarden. Ook de kleur blijft nice en smakelijk. De blastchiller zit bij ons in het proces meteen na het bereiden van de meals. Good Chef’s verdelen het eten over onze eigen bakjes, sealen de bakjesl, en plaatsen ze in dan in de blastchiller. Hoppa, meals naar 3 graden °C. Dan kunnen ze door naar de shockfreezer. En de rest weet je inmiddels.
Long story long: blastchilling is om de warmte van het bereiden van eten meteen naar 3 graden °C te brengen om bacteriën te bevechten. Shockfreezen is om snel patsboem naar -25 graden°C te gaan zonder dat er waterkristallen zich kunnen vormen. Dat gaat om smaak bij het ontdooien en opwarmen. ‘Gewoon’ diepvriezen, de 1.0 versie, dan heb je meer kans op bacterievorming en het verlies van smaak, knapperigheid of voedingsstoffen.
Wat zijn de voordelen en de nadelen van Shock freezing?
De voordelen zijn behoorlijk eindeloos en we hebben ze terloops al genoemd. Maar we hebben je al in de inleiding een beetje verteld over additieven. Dit is niet iets waar lekker veel over gedeeld wordt. Want: niet zo leuk nieuws. Maar goed, soms moet je wel ook het slechte nieuws durven brengen. In kant- en klaarmaaltijden die je in de koeling ziet, zien er waanzinnig goed uit. Wat natuurlijk een beetje bijzonder is, want je weet van je eigen eten dat het er na een paar dagen niet meer zo fris uitziet. Wat koelverse maaltijdmakers doen is conserveringsmiddelen en zogeheten additieven toevoegen om de maaltijden er goed en vers uit te laten zien. Nu is het zelfs zo dat er een redelijk nieuwe wet doorheen is die zegt dat je e-nummers niet meer zo hoeft te noemen op het etiket, maar ze stiekem mag verstoppen onder een naam die je als leek niet herkent als e-nummer. Us don’t like. Bij ons eet je alleen wat erop staat. Ook nemen de voedingsstoffen af per dag. Dus hoe langer het in de supermarkt wacht om naar jouw keuken te gaan, hoe minder goodies er over blijven in de maaltijd. Niet als je het shockfreezed. Dan stop je deze terugloop. Dit is als je het vergelijkt met ‘verse’ kant- en klare maaltijden. Ten opzichte van diepvries en/of vriesvers, heeft shockfreeze het voordeel dat het eten beter blijft. Zoals we je al verteld hebben vooral de smaak, de knapperige en fresh structuur en voedingsstoffen blijven behouden. We doen het nog even één keer in puntjes onder elkaar, de voordelen:
- Geen e-nummers, toevoegingen, conserveringsmiddelen nodig voor toch een funky fresh meal
- Geen terugloop van voedingsstoffen
- De textuur blijft nice en knapperigheid
- De smaak verwaterd niet
- Dezelfde voedingswaarden als net gemaakt eten
Nadelen, ze zijn er. Het zijn er niet veel. Vandaar dat we ze gewoon even in puntjes opsommen, keurig onder elkaar.
- Niet alles kan in de shock freezer, wat bijvoorbeeld niet kan is bladsla.
- Het is een duur en groot apparaat en kun je niet thuis even handig tussen je oven en je vaatwasser schuiven
Nou. Hebben we dat ook weer helemaal strak en helder.
Al met al is het dus een zeer opbeurend verhaal. Zijn wij dol op high-tech en alle mogelijkheden om food echt good te houden. Heb je nog nooit een Good Chef geprobeerd? Doe het dan hier en laat ons weten wat je vindt.